Un roman scris in urma cu 59 de ani, pe care Saramago refuza sa-l mai publice, va fi publicat post mortem

Romanul Claraboya, scris in urma cu 59 de ani de laureatul premiului Nobel pentru literatura – Jose Saramago, va fi publicat postmortem, urmand sa apara pe piata anul acesta.  Povestea manuscrisului este una interesanta, povestea fiind scrisa cand autorul avea 31 de ani.

În urma cu 59 de ani, dupa ce a terminat de scris romanul Claraboya, scriitorul Jose Saramago, pe atunci un anonim, a trimis manuscrisul unei edituri portugheze, din partea careia nu a primit nici un raspuns. Dupa ce a devenit celebru, editura a redescoperit volumul, insa s-a lovit de refuzul scriitorului portughez de a il mai publica. Cu toate acestea, scriitorul a mentionat ca, dupa moartea sa, urmasii sai pot decide daca il vor mai publica sau va ramane doar la stadiul de manuscris.

Sotia lui Saramago spune ca refuzul scriitorul de a il publica se datoreaza faptului ca, in urma neprimirii nici unui raspuns de la editura in cauza, romancierul a fost asa de afectat ca nu l-a publicat incat timp de 20 de ani nu a mai lucrat la vreun alt roman.

Claraboya prezinta povestea pantofarului Silvestre, Justinei si sotul ei violent si melancolicei Carmen, care locuiesc in acelasi imobil din Lisabona. Romanul prezinta scene de viol, lesbianism, abuzuri sexuale si fizice.

Volumul va apare pentru prima data, la o distanta de 60 de ani dupa ce a fost scris, in Spania, Portugalia si America Latina, Pilar del Rio, sotia scriitorului, spunand ca ea crede ca si Jose Saramago si-ar fi dorit ca romanul sa fie publicat la un moment dat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s