Afla AICI cand si unde are loc lansarea volumului „Convorbiri cu Petru Dumitriu” de Eugen Simion (Bonus: PROFIL Petru Dumitriu)

Academicianul Eugen Simion isi lanseaza volumul „Convorbiri cu Petru Dumitriu* (poate fi cumparat de AICI)” maine, 14 martie, la ora 13.30, la Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti**. Printre cei care vor vorbi despre acest volum se numara si criticii literari Alex Stefanescu, Gabriel Dimisianu si Ioan Buduca.

Noua carte a lui Eugen Simion contine transcrierile a doua discutii purtate de acesta cu scriitorul Petru Dumitriu, autor al mai multor romane printre care si „Cronica de familie”, „Incognito”, „Pasarea furtunii” sau „Omul cu ochi suri”. Discutiile au fost purtate de cei doi in anul 1993 la Metz, respectiv in 1996 la Strasbourg, in Franta.

In afara de cele doua transcrieri, volumul „Convorbiri cu Petru Dumitriu” mai contine si corespondeta dintre cei doi scriitori, evenimente din viata lui Dumitriu precum casatoria cu Henriette Yvone Stahl si activitatea scriitorului pe perioada regimului comunist.

Note de subsol

** Muzeul Literaturii Romane din Bucuresti se afla situat pe bulevardul Dacia, nr. 12.

* Profil Petru Dumitriu

Scriitorul Petru Dumitriu (n. 8 mai 1924, Baziaș, județul Caraș-Severin – d. 6 aprilie 2002) s-a nascut intr-o familie formata din tata roman si mama unguroaica. Tatal sau, Petre Dimitriu, era un militar de cariera (capitan dupa unele surse, dupa alte surse colonel), astfel ca avut parte de o educatie buna. A facut scoala primara la Orsava, liceul la Targu-Jiu, iar in 1941 pleaca in Germania, unde va studia filosofia la Universitatea din Munchen, intrerupandu-si facultatea in 1944, din cauza evenimentelor din 23 august 1944.

A debutat in 1944 in „Revista Fundațiilor Regale” cu Nocturnă, iar in 1945, la doar 21 de ani castiga premiul pentru cea mai buna nuvela a anului 1945. In perioada 1945-1960 lucreaza ca jurnalist la publicatiile „Fapta”, „Flacara” si „Viata romaneasca”.

Desi era prieten cu personalitatile comuniste precum Gheorghiu-Dej, Gheorghe Maurer si era un rasfatat al regimului comunist, in 1960 fuge din tara fiind satul de cenzura  si atrocitatile comunismului.  In 1996 se intoarce in Romania, insa pleaca imediat fiind obsedat ca Securitatea comunista inca mai exista si l-ar putea distruge.

Activitate editoriala (selectie):

Romane: Pasărea furtunii, Bijuterii de familie, Drum fără pulbere, Cronică de la câmpie, Cronica de familie, Incognito, Proprietatea și posesiunea, Extremul Occident, Omul cu ochi suri, Vârsta de Aur sau Dulceața vieții (Memoriile lui Totò Istrati),

Teatru: Romanticii,

Povestiri: Euridice,

Publicistică: Despre viață și cărți, Aquarium, Zero sau punctul de plecare, Ne întâlnim la judecata de apoi;

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s