Iubirea în scrisori

Autor: Mihail Drumes
Titlu: Scrisoare de dragoste
Cumpără romanul Scrisoare de Dragoste

Mihail Drumeş este un romancier interbelic, dar ale cărui scrieri au rămas valabile şi în zilele noastre; un scriitor sceptic, căruia nu i-au plăcut finalurile fericite.

Are un meşteşug –scrisul– ce farmecă. În romanul său “Scrisori de dragoste”, iubirea este descrisă cel mai mult prin corespondenţa Andei Brădeanu, o orfană adoptată de fosta directoare a şcolii în care studia. Pentru că în perioada interbelică erau la modă stilurile franţuzeşti şi băieţii „săraci căsătoriţi cu fete de moşieri”, Drumeş imortalizează prin jurnalul lui Dinu Gherghel, băiatul deştept, dar sărac, de la ţară, cât şi prin scrisori, drama trăită de cei doi, în special de Dinu care se află într-o permanentă dilemă.

Cei doi eroi se cunosc şi, după mai multe peripeţii, se căsătoresc. Însă, Dinu, obosit de toate încercările de a ajunge bogat prin muncă cinstită, sătul de nepotisme, se angajează ca secretarul personal a influentului om politic Averescu, cu ajutorul lui Relu Averescu, nepotul bogătanului.

Dragostea n-o poţi cumpăra cu toate bogăţiile pământului, dar o poţi avea cu un simplu surâs.

De aici, dilema  se transformă în obsesie pentru Dinu –„Faci carieră cu banii unei fete”. Obsesie care în final îi fură minţile şi acesta se desparte de Anda, printr-un plan pus la cale de el şi Relu, pentru a se căsători cu fata boierului. După lungi încercări, Relu reuşeşte şi el să pună mână pe Anda, care între timp publică romanul <Arivistul>, în care se regăseşte povestea cuplului Dinu-Ghiocela (Anda), în finalul căruia Dinu se sinucide.

Pentru Dinu, chinul de începe din momentul in care Andra şi Relu formează un cuplu . Are bani, e la un pas de a fi ministru, însă are o lipsă tot mai acută. Dragostea. Realizează că nu o poate uita pe Anda şi nu o poate iubi pe actuala soţie, lucru care treptat îl distruge.

Dragostea călcată în picioare se răzbună, iar cel ce a călcat greşit pierde totul

În cele din urmă, cele două perechi se-ntâlnesc în Italia, iar întrevederea celor doi eroi provoacă un monstruos scandal. În care Dinu şi Anda îşi mărturisesc sentimentele, dar paradoxal totul se rupe şi mai adânc între ei. Astfel, conştient că Anda – Ghiocela lui – a intuit perfect drama sa în <Arivistul>, Dinu se inspiră din carte şi decide că fără iubirea ei nu are rostul de a mai trăi …

Evoluezi tot în azur, printre luceferi, sau ai coborat jos, pe pământ?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s