Pericolul de a fi femeie în "Cetatea celor o mie de sori"


Într-o ţară musulmană, care se chinuie să îşi găsească identitatea şi zbuciumată de conflicte militare în permanenţă, a fi femeie înseamnă şi riscul de a fi umilită fără dreptul de a riposta, de a nu avea drepturi indiferent de clasa socială din care provii. Cam asta ar putea fi o descriere a cărţii „Cetatea celor o mie de sori”, cel de al doilea roman al scriitorului afghan Khaled Hosseini.

Titlu: Cetatea celor o mie de sori/
Splendida cetate a celor o mie de sori (în functie de ediţie)
Autor: Khaled Hosseini
Rating: [rating=5]
Editura: Niculescu
Format: 11X18 cm
Nr. Pagini: 400
Cumpără cartea

Afghanistanul este o ţară care în ultimii 30 de ani a fost măcinată de războaie precum cel sovietic, cel civil al mujahedinilor sau cel pornit de talibani. Într-o asemenea situaţie, indiferent de ţară, oamenii suferă. Însă, într-o ţară musulmană totul devine mult mai periculos, mult mai dur, mai ales atunci când eşti femeie.

„Cetatea celor o mie de sori” reuneşte umilinţele şi destinele a două femei provenite din clase sociale diferite. Prima dintre ele este Mariam, un copil crescută în sărăcie, fără să ştie cine este tatăl şi care este forţată să se mărite, încă de la o vârstă fragedă, cu un cizmar din Kabul, trecut de 40 de ani şi cu o situaţie materială bună.

Dacă în statele occidentale o fată de 15 ani devine adolescentă, Mariam trebuie să facă trecerea de la stadiul de copil la cel de femeiecare trebuie să toarne câţiva copii. Însă, chiar şi aşa Mariam ar fi putut avea dreptul la fericire într-o ţară ca Afghanistanul, însă nici acum nu are norocul de partea sa. Neputând dărui urmaşi, aceasta devine batjocura cizmarului şi este tratată asemenea unui câine pe care îl ţii în curte.

În fond, realitatea este că în Afghanistan şi, probabil, în multe alte comunităţi femeii i se refuză dreptul la egalitate între sexe şi sunt considerate doar nişte bunuri vii al căror rol este să aducă pe lume urmaşi.

Cea de a doua eroină a romanului este Laila. Ea provine dintre familie diametral opusă de cea a lui Mariam. Este copilul unei familii de intelectuali afghani care au vederi deschise. Însă, tragedia ei se amplifică după moartea fraţilor trimişi să lupte împotriva militarilor sovietici.

La un moment dat cele două eroine ajung să locuiască în aceeaşi casă şi să-şi împărtăşească umilinţele la care sunt supuse, necazurile prin care trec.

Pentru că dacă vă aşteptaţi ca „Cetatea celor 1000 de sori” să fie o carte cu poveşti mai mult sau mai puţin fericite, trebuie să ştiţi că romanul poate fi considerat un volum documentar al unor vieţi din care liniştea, vorba bună şi fericirea sunt lucruri de câteva clipe, clipe în care pe cer ar putea răsări 1000 de sori, este o carte în care Hosseini face un abuz de nefericire, de lucruri prin care femeilor afghane li se fură şi ultimul gram de demnitate. Totodată Hosseini are meşteşugul de a fi scris două romane din care nu lipsesc emoţia, suspansul şi intriga politică. Pentru că, da, şi primul roman – „Vânătorii de zmeie” – este unul de 5 din 5 stele, fiind tradus în peste 40 de ţări.

//
//

Anunțuri

Un gând despre &8222;Pericolul de a fi femeie în "Cetatea celor o mie de sori"&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s