"CIA. O istorie secretă" a eşecurilor celei mai puternice agenţii secrete

Titlu: CIA. O Istorie secretă
Autor: TIm Weiner
Editura: Litera
Nr. Pagini: 496
Format: 14X21 cm
Rating: [rating=4]
Cumpără cartea

Tim Weiner, autorul cărţii CIA. O istorie secretă, este jurnalist de investigaţie la New York Times şi câştigător al unui premiu Pulitzer, trofeu primit în urma anchetele despre programele secrete de securitate naţională.

Volumul „CIA. O Istorie secretă” este o carte-document prin care Weiner îşi propune să distrugă aura secretoasă precum şi imaginea de superputere fără greşeală a serviciilor secrete americane. După studierea a 50.000 de documente secrete din arhiva CIA, intervievarea a zeci de şefi CIA, trecuţi în rezervă între timp, jurnalistul reuşeşte să arate lumii adevărata faţa a celor mai puternice servicii secrete. CIA, care în ultimii 60 de ani, este tot mai costisitoare, cu tot mai multe gafe mari şi în multe cazuri depăşită strategic.

„Să duci un război politic şi psihologic pe timp de pace era o artă nouă”, Gerald Miller, fostul şef al acţiunilor sub acoperire pentru Europa de Vest.

Printre operaţiunile sub acoperire a agenţilor CIA în care au existat mari greşeli se numără şi cele din Pakistan, Irak şi Afghanistan, premergătoare războiului din Irak. În fapt, războiul din Irak a pornit ca urmare a activităţii şi informaţiilor oferite de CIA. După atacurile teroriste de la 11.09.2001, serviciile secrete au trimis mai mulţi ofiţeri sub acoperire în Pakistan şi Afghanistan pentru ca aceştia să-i depisteze pe conducătorii Al-Qaida, printre care se număra şi Osama bin Laden. Agenţii sub acoperire au trimis rapoarte, care ulterior s-au dovedit false, în care se făcea vorbire de existenţa armelor nucleare şi de distrugere în masă în Irak. SUA a declanşat războiul, iar la scurtă vreme George Bush, preşedintele SUA în acea perioadă, declara că CIA „bănuia că există asemenea arme”, desfiinţând credibilitatea Agenţiei.

„Analiştii CIA au învăţat să nu iasă din rând, conformându-se atitudinii convenţionale. Au interpretat greşit intenţiile şi capacităţile duşmanilor noştri, au calculat greşit puterea comunismului şi au judecat incorect ameninţarea terorismului”, scrie Weiner, care mai spune că dacă nu vor există schimbări majore în cadrul CIA şi nu se va învăţa din greşeli, atunci în câţiva ani SUA vor avea un serviciu secret de informaţii ineficient şi total depăşit de vremurile în care trăim.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s