Invitatie la lectură #6>> Recomandari făcute de Andra Pavel, Andreea Toma şi Bogdan Bărbieru

Azi recomandăm cărţi. Andra Pavel, Andreea Iulia Toma şi Bogdan Bărbieru – adică 3 dintre autorii articolelor de pe Proliteratura – vă spun 3 romane care i-au impresionat cel mai mult.

● Andra PAVEL
E greu de spus care sunt primele 3 romane într-un top al cărţilor preferate. Pentru că citind altele, vor apărea alte volume care îmi vor place la nebunie. Însă, aş recomanda cu cea mai mare plăcere următoarele romane:

>> „Dragostea nu moare” – Maitreyi Devi.

Replica lui Maitreyi la cartea scrisă de Mircea Eliade, despre ce s-a întâmplat între ea şi Eliade şi cum a perceput ea, adolescentă fiind, întreaga poveste.Mi-a plăcut datorită informaţiilor despre cultura indiană; mi-a oferit o altfel de viziune a lumii şi a iubirii.
Cumpără cartea „Dragostea nu moare” – Maitreyi Devi.

>>Seria „Jocurile Foamei” – Suzanne Collins.

În viitor, din ceea ce mai rămâne din America, se formează 12 districte plus Capitoliu. Deoarece districtul 13 se răzvrătise împotriva Capitoliului şi a fost înfrântă, eliminată, conducătorii au decis să organizeze Jocurile Foamei în care, în fiecare an, o fată şi un băiat din fiecare District erau ale şi pentru a intra în Arenă şi a lupta până la moarte. Un joc interactiv pentru cei salvaşi, din capitală, un coşmar şi o luptă aprigă pentru cei din Arenă. Seria conţine trei cărţi, „Jocurile foamei”, „Revolta” şi „Sfidarea”.

Katniss Everdeen, personajul principal, e o adolescentă fără tată, care-şi riscă viaţa pentru a o salva pe a surorii sale mai mici. M-am regăsit în situaţia ei. Bine, nu e vorba de nicio Arenă în viaţa mea, dar m-a atins povestea şi pentru asta aş reciti-o dacă nu ar fi alte cărţi pe listă.
Cumpără cărţile „Jocurile foamei”, „Revolta” şi „Sfidarea” de Suzanne Collins

>>„Adam şi Eva” – Liviu Rebreanu.

Şapte vieţi ale unui acelaşi suflet, care-şi caută iubirea şi pentru care (sau din cauza căreia) moare de fiecare dată.Ideea de număr magic – şapte- , de reîncarnare, de suflet cu mai multe vieţi şi trupuri, toate astea m-au ţinut prinsă între foi. Şi trăgeam de timp, să nu citesc repede, să nu termin, să mai savurez. Nu e o carte uşoară, dar e interesantă.
Cumpără cartea „Adam şi Eva” – Liviu Rebreanu

● Andreea Iulia TOMA

E greu sa aleg cele trei cărţi care îmi plac cel mai mult, dar voi incerca să recomand:

>> Satra– de Zaharia Stancu

Mi-a ramas in minte datorita frazelor lait-motiv, ce potenteaza starea tensionata si tragismul. M-a cucerit prin lumea necunoscuta si deosebit de interesanta a satrei, m-a tinut cu sufletul la gura pagina cu pagina, trasand un destin tragic in care dragostea si moartea par a fi singurele puncte de reper. E o carte care te intriga, care starneste compasiune si admiratie deopotriva.
Cumpără cartea Satra– de Zaharia Stancu

>>Panza de paianjen– de Cella Serghi

M-am regasit oarecum in ea, nu atat prin destinul personajului principal cat prin anumite ganduri si conceptii. M-a fascinat atat prin parcursul Dianei Slavu cat si prin locurile unde se petrec o parte din intamplari- Mangalia, Balcic, un fel de taramuri magice ale iubirii.
Cumpără cartea Panza de paianjen– de Cella Serghi

>> Ecouri de dincolo de moarte– de Johan Theorin

Mi-a ramas in minte pentru atmosfera creata de autoare, dar si pentru povestea stranie, plina de suspans si secrete sumbre.Am continuat sa ma gandesc la ea mult timp dupa ce am terminat-o.
Cumpără cartea Ecouri de dincolo de moarte– de Johan Theorin

 

Pot scrie cele mai triste versuri in noaptea aceasta.

Vezi mai multe video din diverse

● Bogdan BĂRBIERU

Eu unul citesc mult mai multă poezie decât proză. Ca poeţi aş recomanda Eminescu, N. Labiş, Pablo Neruda, Grigore Vieru sau George Bacovia. Ca prozatori sau romancieri e destul de greu. Nu citesc o proză după numele autorului, iar fiecare roman are ceva inedit care să te atragă. Însă, aş recomanda următoarele cărţi:

>> Mihail Drumeş – Scrisori de dragoste

Mihail Drumeş e un scriitor acuzat în dese rânduri că a scris comercial, dar a şi fost marginalizat după cel de al doilea război mondial din cauza succesului său. De ce Scrisori de dragoste? Povestea e atât de actuală, deşi a fost scrisă în urmă cu peste jumătate de secol. În plus, sunt printre puţinele romane de dragoste care se termină prost. Despre carte am scris mai mult aici.
Cumpără cartea Scrisori de dragoste de Mihail Drumeş

Sorin Stoica – Jurnal

Sorin Stoica a murit de leucemie în urmă cu câţiva ani. Însă, opera rămasă în urma lui e de nepreţuit. Scrie simplu de multe ori, însă are o magie a cuvintelor care să te captiveze. Jurnalul a fost publicat post-mortem. Poţi afla mai multe informaţii în articolul Sorin Stoica, scriitorul solitar.
Cumpără cartea Jurnal de Sorin Stoica

Mi-e să mă hotărăsc asupra celei de a treia carte. Aş alege între Sanctus de Simon Toyne şi Al cincilea munte de Paulo Coelho.

Sanctus se aseamănă prin prisma temei cu Codul lui Da Vinci de Brown, dar pe mine m-a vrăjit. Este o combinaţie de succes între societăţi secrete – religie – secrete milenare ţinute ascunse – scene poliţiste (prin detectivul Arkadian) – schimbarea la faţă a societăţii (Citeste mai mult aici). De partea cealaltă, Al cincilea muntea prezintă triumful dragostei şi aduce în discuţie dificultatea oamenilor de a reacţiona în faţa unor situaţii grele (citeste mai mult aici).
Cumpără cartea Sanctus de Simone Toyne
Cumpără cartea Al cincilea munte de Paulo Coelho

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s