Video >> 76 de ani …


… Atât ar fi împlinit azi, 2 decembrie, dacă ar fi reuşit să supravieţuiască roţilor de tramvai. Dar din păcate de 55 de ani spunem că ar fi …

Destinul şi mâna macabră a comunismului i-au tăiat aripile, iar roţile unui tramvai nu au fost decât o componentă nemernică şi finală a unui plan bine înfiripat. Sfârşitul lui Nicolae Labiş.

Martorii evenimentului au fost puţini, declaraţiile au fost ambigue, iar dosarul său s-a evaporat. Nu se ştie nici azi dacă acesta a fost distrus după cum cerea legea (la 30 după închiderea cazului) sau, pur şi simplu, era un lucru prea important pentru a permite accesul publicului la el.

Timp de 33 de ani, comuniştii au scris o istorie în mare parte falsă. Există o declaraţie, cenzurată la acea vreme, a unui lider comunist care lăsa să se înţeleagă că nu soarta e de vină pentru moartea poetului rămas o “amintire frumoasă”, ci doar un complot al securităţii comuniste preocupate ca vocile “rele” să devină mute.

Pentru realizarea unei anchete în vederea stabilirii unui verdict final este nevoie de prea multe documente şi persoane care azi nu se mai află printre noi. Un rol cheie în desluşirea misterului ar fi avut, poate, şi declaraţiile (nu alea pe care au vrut să le audă anchetatorii, ci cele reale) ale balerinei Maria Polevoi, însă aceasta s-a sinucis la 20 de ani după moartea poetului. În fapt, mai nimeni dintre martorii suferinţei lui Labiş nu mai există azi.

Ceea ce ne propunem prin realizarea rubricii “Dosarele asasinatelor din literatură: Nicolae Labiş” este de a arăta că moartea poetului nu a fost una întâmplătoare. Pentru că e nevoie de a arăta relaţiile cu diverse entităţi, evenimentele premergătoare nefericitului eveniment din noaptea fatidică de 9/10 decembrie 1956, precum şi cele 11 zile de suferinţă după crima sa şi/sau implicarea lui Mihai Beniuc.

Poetul Nicolae Labiş, născut la 2 decembrie 1935, s-a stins pe 22 decembrie 1956, însă continuă să rămână, aşa cum şi-a dorit, o amintire frumoasă.

PS: Începând cu 2 decembrie 2011, pe parcursul a 12 zile, ProLiteratura va publica zilnic articole prin se va încerca desluşirea misterului care planează asupra morţii sale. Crimă sau accident?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s