Dosarele asasinatelor din literatură: Nicole Labiş

poetul alături de Margareta, sora lui

Puţini cunosc faptul că cel datorită căruia am început să scriu poezii, după ce înainte publicasem proză, este Nicolae Labiş. Bine, nu el ca entitate fizică, ci poeziile lui, prezentate de fostul meu învăţător Ştefan Stoicescu. Pentru mine este mai întâi Labiş, abia apoi Mihai Eminescu.

Pasiunea pentru Labiş a făcut ca în 2006 să public într-o publicaţie prahoveană o investigaţie despre moartea lui Labiş şi atragerea atenţiei că poetul spunea că a fost împins. De fapt, poetul era considerat incomod pentru comunişti şi ideologiile lor, fapt care a dus la scrierea unui istorii despre Labiş şi moartea sa în mare parte falsă. Fără să fiu lipsit de modestie, trebuie să spun că articolul meu despre Labiş a fost printre primele din presă care dezbătea teoria unui asasinat. Mai târziu, am mai publicat un articol pe aceeaşi temă, dar mai amplu.

Revenind în prezent, pe 22 decembrie anul acesta se împlinesc 55 de ani de la moartea marelui poet urmaş eminescian, după cum era considerat Labiş. Nişte roţi de tramvai şi o împingere i-au stopat menirea. De a ajunge lângă Eminescu.

Ca un elogiu adus poetului Nicolae Labiş, începând cu 4 decembrie Proliteratura redeschide cazul morţii lui Labiş şi va publica o serie de articole inedite, mărturii şi poezii inedite, nepublicate şi scrise înainte de moartea sa. Practic, va fi un maraton pe care noi îl vom închina versului labiscian care face parte dintr-o rubrică nouă intitulată “Dosarele asasinatelor din Literatură”.

Citeşte şi

Moartea lui Nicolae Labiş între accident şi crimă
Ruşii au şi ei un Labiş. Moartea lui Esenin: între sinucidere şi asasinat

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s