Îmbătrânind doar pictura aflată în relaţie directă cu sufletul lui Dorian Gray mereu tânăr

Autor: Oscar Wilde

Titlu: “Portretul lui Dorian Gray”

Titlu original: “The Picture of Dorian Gray”

Cumpără cartea “Portretul lui Dorian Gray” (reducere 10%)

Rating: [rating=5]

Publicat în Londra, în anul 1890, romanul de ficţiune “Portretul lui Dorian Gray” a fost considerat imoral încă de la prima apariţie. Autorul Oscar Wilde s-a apărat spunând că romanul face parte din curentul “aestheticism”, scopul artei fiind acela de a oferi frumuseţe.

Cartea prezintă povestea unui tânăr, Dorian Gray, care işi oferă sufletul în schimbul tinereţii şi frumuseţii veşnice. Un portret, realizat de pictorul Basil Hallward, devine oglinda chipului tânărului Gray. În schimbul sufletului, chipul din pictură va îmbătrâni mereu, în timp ce chipul uman va rămâne veşnic.

Lordul Henry Wotton este un om impresionat de tânărul Gray, iubit de toată lumea, şi-l atrage pe acesta în stilul său de viaţă – hedonist, făcându-l pe acesta să conştientizeze că frumuseţea şi tinereţea, la fel ca fericirea, sunt efemere.

Într-un acces de furie şi conştient că o dată cu trecerea anilor el nu va mai fi la fel de frumos, fapt care va duce la pierderea “cuceririi” tuturor, Dorian Gray face ca pictura să devină oglinda sufletului şi chipului său, el urmând să rămână mereu tânăr. Toate astea în schimbul sufletului său.

Prima schimbare a portretului apare la despărţirea personajului principal de actriţa Sibyl Vane. Romanul cuprinde schimbările chipului pictat pe o perioadă de 18 ani, în care portretul lui Dorian devine de nerecunoscut, având un chip asemenea unui demon. Povestea se încheie cu un Dorian Gray, la fel de tânăr şi de cuceritor, conştient însă de ceea ce a însemnat pactul făcut.

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Îmbătrânind doar pictura aflată în relaţie directă cu sufletul lui Dorian Gray mereu tânăr&8221;

  1. tema ”pactului” făcut avînd drept ”gaj” sufleul este, așa cum se știe, veche și ademenitoare, mai ales pentru artiști, fie ei și scriitori (sau mai ales scriitori);
    cartea lui Oscar Wilde este cuceritoare și -în felul său- diferită de celelalte;
    mie mi-a plăcut și titlul sub care s-a reamintit aici nu doar subiectul cărții;
    pentru cine își poate permite, cartea merită cumpărată și la prețul întreg (lăudabilă ”acțiunea” unor edituri de a vinde cărți la preț redus).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s