Nobelul literar, câştigător şi favoriţi. De ce şansele lui Cărtărescu sunt nule

Mâine, cu începere de la ora 14.00, Academia Suedeză va anunţa cine este marele câştigător al premiului Nobel pentru literatură, ediţia 2011.

Potrivit Agenţiei de pariuri Ladbrokes favorit este poetul sirian Adonis cu o cotă de 4 la 1. Britanicii de la Ladbrokes îi mai văd ca favoriţi pe suedezul Tomas Transtromer, în vârstă de 81 de ani, şi pe japonezul Haruki Murakami (62 de ani) cu cotele 7/1, respectiv 8/1.

Mircea Cărtărescu se află de abia pe locul 12 într-un top al favoriţilor la Nobelul literar.

Însă, în anii trecuţi câştigători au fost Mario Vargas Llosa, Herta Muller, Jean Marie Gustave le Clezio, scriitori care nu au fost cotaţi printre favoriţi la câştigarea Nobelului din acei ani. Tocmai de aceea foarte mulţi spun că Nobelul pentru literatură 2011 va fi câştigat de Ismail Kadare, un scriitor albanez în vârstă de 75 de ani, cotat cu cea de a 28-a şansă.

Cărtărescu, în niciun caz în acest an

Mai mult ca sigur Mircea Cărtărescu nu va câştiga în acest an Premiul Nobel pentru literatura. Şansa sa e infimă, în ciuda unei cote destul de bune la casa de pariuri.
Scriitorul român nu are de partea sa statistica Nobelului pentru literatură. Majoritatea celor care au câştigat distincţia erau mult mai în vârstă ca el. În plus, Cărtărescu este un scriitor talentat, de succes, dar scrierile sale sau el ca persoana nu a impulsionat, nu a dus la crearea unor simboluri, precum alţi scriitori.
Hertha Muller a câştigat fiind considerată o luptătoarea împotriva comunismului, o parte din romanele lui Gabriel Garcia Marquez au devenit simboluri ale libertaţii de exprimare sau ale opoziţiei în anumite ţări.
Ceea ce vreau să scriu e că majoritatea celor care au câştigat prestigiosul trofeul au creat ceva şi în afara literaturii, devenind simboluri ale unor anumite manifestari. Din păcate, Cărtărescu nu face parte din această categoria a scriitorilor.

Tu cine crezi că va câştiga Nobelul pentru literatură în 2011?

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Nobelul literar, câştigător şi favoriţi. De ce şansele lui Cărtărescu sunt nule&8221;

 1. andreea zice:

  nu crezi ca esti prea dur. o fi cartarescu o sluga basesciana, dar din nationalism ai fi putut sa il sustii. nu sa il desfiintezi

 2. cineva zice:

  „Cărtărescu este un scriitor talentat, de succes, dar scrierile sale sau el ca persoana nu a impulsionat, nu a dus la crearea unor simboluri, precum alţi scriitori.” – cand scrii asta faci o mare greseala care dovedeste prostie. atat doar.

 3. mihaela stan zice:

  o parere inedita, exclusiva chiar si bine gandita. atata vreme cat atsa nu inseamna ceva si in afara literaturii, nu a creat un simbol … ramane doar un scriitor bun

 4. nu este un ‘simbol’ in intelesul asa-zis classic,
  dar s-ar putea vorbi de ultimii ani ai generatiei’80 sau de generatiaa ’90 si primii ani ai literaturii noului mileniu fara literatura sa?
  cu tot respectul fata de cel/cea care semneaza ‘cineva’ : nu am inteles care este ‘prostia’

  • Bogdan Barbieru zice:

   cred ca pot vb cu usurinta de literatura contemporana fara sa pronunt cartarescu.
   cat despre ‘cineva’ e doar mai greu de inteles

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s