Află care sunt cei mai bine vânduţi scriitori români contemporani

Într-un top al celor mai bine vânduţi scriitori români contemporani Mircea Cărtărescu ocupă prima poziţie. Topul se referă strict doar la banii câştigaţi din vânzarea cărţilor. Dacă până în 1989 drepturile de autor erau plătite cu maxim 4.500 de lei pe coala de tipar (circa 20 de pagini de A4), după ’89 lucrurile s-au schimbat, majoritatea editurilor mari din România plătind între 7 şi 12% din valoarea exemplarelor vândute.

Cărtărescu a reuşit să obţină prima poziţie şi datorită faptului că 35 dintre titlurile sale au fost traduse şi în străinătate, de distribuţia cărţilor sale – peste hotare – ocupându-se editurile germane Paul Zsolnay şi Suhrkamp, care oferă 70% din valoarea exemplarelor vândute. Asta în timp ce editura Humanitas, care se ocupă în România de operele sale, oferă doar 10 procente.

În 21 de ani, de la debutul său, Mircea Cărtărescu a reuşit să agonisească 540.000 de dolari. Acesta este urmat de Gabriel Liiceanu şi Dumitru Radu Popescu cu 460.000 de dolari, respectiv 440.000. Pe locurile 4 şi 5 se află Andrei Pleşu şi Nicolae Breban cu 300.000, respectiv 290.000 de dolari.

 

Reclame

Un gând despre &8222;Află care sunt cei mai bine vânduţi scriitori români contemporani&8221;

  1. eu cred ca pozitia in acest … clasament este mai putin importanta sau ‘edificatoare’ pentru opera lui Mircea Cartarescu decit cea din acea lista a primilor zece candidati la Premiul Nobel pentu Literatura…; iar daca opera sa a fost tradsusa in mai multe limbi, acest fapt [caci este deja infaptuit…] – incontestabil argument !- îi confirmă cu și mai mare putere Valoarea ;

    de vazu si de re-revazut interviul /discuitia avut/a cu Eugenia Vodă;

    si m-as bucura sincer si mult, chiar daca, personal, cred ca altii, inaintea sa, sau chiar contemporani cu el, ar fi mai indreptațiți sa fie onorați cu acest Premiu, ca recunoaștere, în primul rînd a valorii opoerei scriseș

    nu s-a ținut mereu seama de caracterul sau de servitutea premiatului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s