Redefinirea femeii fatele: Mata Hari în versiunea lui Pat Shipman

Mata Hari

Cunoscută şi ca femeia fatală care şi-a folosit farmecul în slujba serviciilor secrete de informaţii şi spionaj, Mata Hari rămâne încă o necunoscută care fascinează.

Pat Shipman , profesor de antropoligie la Univ. Pennsylvania, propune în cartea sa – „Mata Hari, femeia fatală” – descoperirea acestei femei, pe numele real Margaretha Zelle,  caracterizată ca o femeie devastator de frumoasă, lipsită de scrupule.

Poate cea mai celebră spioană din lume, Mata Hari era o femeie pe cât de frumoasă, pe atât de inteligentă. Cunoscătoare a mai multor limbi străine, istoria recentă ne-o prezintă ca un simbol al sexualităţii care a fost amanta a mai multor ofiţeri  de rang înalt, chiar şi a miniştrilor francezi din acea epocă.  În 1917, Mata Hari a fost condamnată şi executată pentru spionaj şi pentru că se făcea responsabilă asupra morţii a 50.000 de soldaţi francezi.

Asupra aspectului de spioană a planat mereu un mister şi o îndoială. Îndoială în care a crezut şi Shipman, care încearcă să o dezvinovăţească pe Mata Hari de acuzaţia de spionaj în urma unei munci de cercetare asiduă. Shipman arată, prin intermediul a zeci de documente secrete a oficialităţilor franceze, că Margarethe Zelle nu a fost spioană, ci doar o femeie frumoasă şi dorită.

Cartea „Mata Hari, femeia fatală” aduce cititorilor  o altă  interpretare a ultimilor ani de viaţă a femeii care, la începutul secolului trecut, a pus pe jar întreaga Europa şi a distrus zeci de destine. Mata Hari.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s